rodevlag (rodevlag) wrote,
rodevlag
rodevlag

"Десятки российских атлетов использовали допинг на Играх 2014"

"Десятки российских атлетов использовали допинг на Играх 2014"
"Tientallen Russische atleten gebruikten doping bij Spelen 2014'
Переводить не буду. Гугл-переводчик справится с переводов, думаю.
Источник:
http://www.nu.nl/algemeen/4260979/tientallen-russische-atleten-gebruikten-doping-bij-spelen-2014.html

tientallen-russische-atleten-gebruikten-doping-bij-spelen-2014

Foto: ANP
Gepubliceerd: 12 mei 2016 19:38
Laatste update: 12 mei 2016 23:56

Tientallen Russische atleten, onder wie vijftien medaillewinnaars, kregen tijdens de Olympische Spelen van 2014 in Sochi doping.
Die bekentenis doet Grigory Rodchenkov donderdag in de New York Times. Hij was destijds de directeur van het dopinglab dat de stalen van duizenden atleten controleerde.

Rodchenkov bedacht een cocktail van drie dopingmiddelen, die hij mengde met alcohol en aan de atleten gaf. De Russische staat zou betrokken zijn bij de operatie.

Volgens Rodchenkov vervingen leden van de geheime dienst besmette urinemonsters met schone exemplaren, die maanden eerder waren afgenomen.

"Men vierde medailles van Russische atleten, maar op hetzelfde moment waren wij bezig om hun urine te vervangen. We waren heel goed voorbereid op de Spelen", aldus Rodchenkov.

De dopingarts werd in november als spil van een staatsgesteund dopingnetwerk in Rusland aangemerkt door antidopingbureau WADA. Rodchenkov werd door de Russische autoriteiten gedwongen op te stappen en verhuisde vervolgens naar de Verenigde Staten, waar hij zijn verhaal deed.

Voorbereiding
De Russen bereidden de operatie jarenlang voor. De taak was om de urinebuisjes, waarmee onmogelijk geknoeid kon worden, toch open te krijgen.

De atleten maakten tijdens de Spelen stiekem een foto van het serienummer op hun buisje. Die stuurden ze naar het ministerie van Sport, dat dan een lijst samenstelde van dopingstalen die op die dag vervalst moesten worden.

In een 'schaduwlab' pal naast het echte lab zorgden experts en geheime agenten ervoor dat dat gebeurde. Dat deden ze 's nachts.

Ze vervingen de besmette urine in de buisjes met schone urine, die maanden eerder werd afgenomen. Via een gat in de muur werden de urinebuisjes naar het gewone lab doorgegeven. Niemand werd betrapt.

De Belg Peter van Eenoo was destijds toezichthouder van het laboratorium. "Ik ben stomverbaasd. Hoe doen ze dit, hoe is dit mogelijk? Ik heb geen idee waar dat gat in de muur moet hebben gezeten. Ik heb het nooit gezien.''

33
In Sochi voerden de Russen het medailleklassement aan met dertien keer goud en 33 medailles in totaal. Onder anderen langlaufers en bobsleeërs zouden doping hebben gebruikt.

Vorige week liet Vitaly Stepanov, voormalig medewerker van het Russisch antidopingagentschap RUSADA, al weten dat er vier medaillewinnaars doping gebruikten tijdens de Spelen van 2014.

Het WADA is bezig met een onderzoek naar alle beweringen. Het Ministerie van Sport in Rusland ontkent alle aantijgingen.

SportZie ook: WADA onderzoekt dopinggebruik Russische medaillewinnaars Sochi
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments